Yaşlı Kadın ve Kimsesiz Kız Masalı

 


Bir varmış bir yokmuş, evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, küçük bir köyde, güzeller güzeli bir kız yaşarmış. Anne ve babasını doğduğu gün kaybettiği için bir adı bile olmayan kıza köy halkı sahip çıkmış. Eski bir kulübede, tek başına kalan genç kız fakir köylülerin ona yaptığı yardımlarla yaşıyormuş. Kimsesiz kızda bunun karşılığında köylülerin ayak işlerine koşuyormuş. Çeşmeden evlere su taşımak, bahçe sulamak, bebek bakmak, odun toplamak gibi işleri severek yerine getirirmiş. Bütün bunları sabah erkenden kalkar, gün boyu çalışır ve akşam hava kararmadan kulübesine dönerek yaparmış. Karşılığında yarı aç, yarı tok bir hayatı varmış.

Fakat bir gün köylü kızı her zaman uyandığı gibi sabah erkenden uyanamamış. Hatta öğle olmuş hala genç kızı gören olmamış. Bunun üzerine köylüler merek edip kulübeye gitmişler birde ne görsünler zavallı kız ateşler içinde yanıyormuş. Bakımsızlık ve yorgunluk güzel kızı hasta etmiş. Köylüler ne yaptılarsa bir türlü ateşini düşürememişler. Bu böyle günlerce sürmüş ve sonunda köyün çok zengin ama bir o kadar da cimri olan yaşlı kadınından yardım istemeye karar vermişler. Yaşlı kadın önce olmaz dese de köylülerin ısrarına karşı gelememiş ve genç kızı evine aldırmış. Önceleri bu çelimsiz, zayıf ve bakımsız kızı hiç sevmemiş ama yine de ona bir oda vermiş ve hizmetçilerine kıza çok iyi bakmalarını emretmiş.

Aradan günler geçmiş genç kız yavaş yavaş iyileşmeye başlamış, yanakları pes pembe olmuş. Artık iyice iyileşen genç kız yaşlı kadına teşekkür etmek ve köyüne dönmek için izin istemiş. Yaşlı kadın bu genç ve güzel kızı çok sevmiş bu hareketinden çok memnun olmuş hatta kıza isterse köşkte kalabileceğini söylemiş. Ama genç kız o kadar onurlu ve gururluymuş ki, bu teklifi kabul etmemiş. Eski kulübesine geri dönmüş. Hayatını fakir köylülere yardım ederek ve onlardan aldığı yardımlarla yaşayarak devam ettirmiş.

Günler, aylar geçmiş. Bir gün köye bir haber gelmiş. O köyde ve civar köylerde yardıma muhtaç yaşlı, çocuk kim varsa haber göndersin bütün ihtiyaçları zengin yaşlı kadın tarafından karşılanacak diye. Bunu duyan genç kız çok sevinmiş ve hemen yaşlı kadına gitmiş. İzin verirse kendisinin de köşkte kalıp yardıma muhtaç insanlara yardım etmek istediğini söylemiş. Yaşlı kadının amacı zaten bu güzel köylü kızını yanına almak onu evlat edinmekmiş. Genç kız bu teklifi kabul etmiş. Yaşlı kadın ile beraber yaşamaya başlamışlar. Artık genç kızın bir adı varmış ” Bahar”. Yaşlı kadın ona bahar ismini takmış, çünkü o köşke geldikten sonra köşk bahar havasına bürünmüş. Bahar ve yaşlı kadın o günden sonra herkese yardım eli uzatmak için ellerinden geleni yapmış ve çok mutlu bir hayatları olmuş.

 

 

Yorumlar